Vitkastelet, keksit kaikenlaista tekemistä, haet vielä kupin kahvia, tsekkaat vielä kerran iltapäivälehden sivut ja LinkedInin. ”Soitan ihan kohta”, lupaat itsellesi. ”Ehkä ei kannata ihan vielä soittaa näin aikaisin asiakkaalle.” Vitkastelet lisää. Kurkkaat nopeasti nettikoneen sivut. Sitten huomaat, että on jo kahvitunnin aika ja päätät, ettei asiakkaalle voi soittaa kahvitunnin aikaan. Soitat sitten sen jälkeen. Mutta kahvitunnin jälkeenkin keksit taas toissijaista tekemistä.

Kuulostaako tutulta? Tämä on luurikammo nimeltään. Myyjien diagnosoitava tauti. Se oireilee vitkasteluna ja iskee erityisesti viikon alussa, huonosti nukutun yön jälkeen, peruuntuneen kaupan jälkeen, epäonnistuneen puhelun jälkeen tai kun pitäisi soittaa reklamaation selvittely puhelu.. Luurikammon veljiä ovat liimatakamus ja ripakauhu. Takamuksesi liimautuu tuoliin sen sijaan, että lähtisit asiakkaan luo tai pelkäät tarttua asiakkaan ovenripaan.

Mistä luurikammo ja liimatakamus syntyy?

Ne saavat alkunsa epäonnistumisen pelosta ja se on varsin inhimillistä. Moni myyjä luulee olevansa ainoa, joka kärsii luurikammosta. Kun luurikammo iskee, kuuntele sisäistä puhettasi. Sisäinen puheesi toistelee sinulle asioita, miksi sinun ei kannata soittaa juuri nyt. Se kertaa sinulle epäonnistumisiasi ja mistä syystä todennäköisesti epäonnistut, jos nyt soitat. Tämä sisäinen puhe saa sinut vitkastelemaan.
Myyjän kuuluu aina soittaa tarjouksen perään. On aivan ihmeellistä että, suurin osa myyjistä ei soita koskaan tarjouksen perään, vaan sanoo esimiehelleen, ”ettei sieltä ole kuulunut mitään.” Myyjän tehtävä on olla aktiivinen! Soittaminen on osa työtäsi. Älä selittele itsellesi (tai muille), että sähköpostilla voit korvata soittamisen. Soittamalla saat äänisiteen ihmiseen.

Luurikammon minimointi

Luurikammoa ja liimatakamusta voi minimoida, jopa eliminoida. Minimointikin on jo hyvä alku. Onhan sillä iso ero, jätätkö soittosi tekemättä kerran viikossa vai kerran vuodessa!

  1. Luurikammoa voit minimoida, sillä ettet hilloa mielessäsi soittamista ja asiakkaan reagointia niin valtavasti. Otat luurin käteen ja soitat vaan. Eräs huippumyyjä kertoi minulle ottavansa aamulla ensimmäisen puhelun jo ennen kuin ottaa ulkotakin pois. Hän soittaa ekan puhelun vähän niin kuin itsestään salaa. Näin negatiivinen sisäinen puhe ei saa suunvuoroa.
  2. Soita ensimmäiseksi jokin helppo puhelu. Soita mukavalle asiakkaalle tai kaupan yksityiskohdan varmistuspuhelu.
  3. Pidä vireystilasi hyvänä. Fyysinen kuntosi vaikuttaa henkiseen vireyteesi. Nuku riittävästi, treenaa sopivasti, syö terveellisesti ja kohtuullisesti työpäivän aikana. Huolehdi verensokerisi tasapainosta, jos se vaikuttaa kovasti vireystilaasi.
  4. Hallitse mieltäsi täyttämällä se positiivisella puheella, kertaa onnistumisiasi mielessäsi. Näin negatiivinen puhe ei saa suunvuoroa.
  5. Laadi joka päivälle soittotavoite. Palkitse itsesi esimerkiksi joka kolmannen puhelun jälkeen kahvikupilla tai taukojumpalla.
  6. Jos Sinulla on hyvä tiimi tai ammattitaitoinen esimies, pyydä apua esimieheltä tai kollegalta. Luurikammo on varsin yleinen vaiva, mutta valitettavan vaiettu. Asiakas odottaa soittoasi. Soittaminen on osa työtäsi. Tee se siis ylpeydellä.
  7. Ole ylpeä omasta tuotteestasi, palvelustasi ja ammatistasi. Soittamalla voit auttaa ja ilahduttaa asiakastasi. Anna sen kuulua äänestäsi.

 

Human energisiä puheluita toivottaa TIR