Leaders are readers or readers are leaders

Mikään yksittäinen asia ei tee ihmisestä johtajaa, mutta näyttää olevan niin että menestyvät johtavat rakastavat samankaltaisia asioita ja yksi niistä on lukeminen. Elon Musk, Warren Buffet ja monet muut kansainväliset menestyjät ovat intohimoisia lukijoita. Ovatko johtajat siis lukijoita vai tekeekö lukeminen heistä johtajia? Lukutaito on taito muiden taitojen joukossa. Se kehittyy kun käytät sitä ja taantuu, jos jätät sen käyttämättä.

Miten kannattaa lukea?

Kun valitset mitä luet, mieti miksi luet sitä mitä luet. Aseta lukemallesi kirjalle tavoite. Mitä haluat oppia tai ymmärtää luettuasi kirjan? Mieti lukiessasi, kuinka voit viedä käytäntöön lukemasi seurauksena tulevia oivalluksia. Tee muistiinpanoja lukiessasi. Olen intohimoinen lukija ja ennen ostin itselleni kaikki kirjat, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta. Sen seurauksena kirjastoni paisui ylisuureksi. Nykyisin lainaan kirjan kirjastosta ja jos se on mielenkiintoinen, ostan oman kappaleen, jota sitten alleviivaan ja teen siihen muistiinpanoja. Sitten vielä kirjoitan alleviivauksista ja muistiinpanoista tiivistelmän. Näin pystyn omaksumaan asiat, joita teoksessa on.

Ei aina uutta vaan joskus uudestaan on parempi

Samoihin kirjoihin voi palata uudestaan ja uudestaan. Joskus luen pelkkiä muistiinpanoja. Toisinaan etsin jostain kirjasta neuvoja, ideoita tai vastauksia kiperiin kysymyksiin. Kun tapaan jonkin arvostamani ihmisen, kysyn häneltä kirjavinkkejä ja poikkeuksetta olen niitä saanut. Vilkaisu johtajan tai muun henkilön kirjahyllyyn kertoo paljon hänestä. Joskus asiakkaani kysyvät lukuvinkkejä johtajuuteen, myyntiin, esiintymiseen ja kirjoittamiseen liittyen.

Lue riittävän hitaasti

Kun luet, lue riittävän hitaasti. Anna lukemisellesi aikaa ja pohdi lukemaasi. Jos ajatuksesi alkaa harhailla ja huomaat ettet muista mitä olet juuri lukenut, on hyvä pitää paussi tai jatkaa huomenna. Aloitan jokaisen aamun lukemalla jotain inspiroivaa. Se on mielen terveellinen aamupala. Aamu on hyvä hetki lukemiselle, sillä silloin arki ei sieppaa meitä muihin askareisiin.
Entä äänikirjat? Äänikirjat ovat hyvä lisä tutustua kirjoihin, mutta ne eivät korvaa lukemista. Tässäkin asiassa sekä-että on parempi kuin joko-tai.

Miltä Sinun kirjahyllysi tai lempikirjasi näyttää?

Kyselee Tuija Human energinen