Jos elämäsi olisi näytelmä, olisiko se romanttinen komedia, tragedia vai farssi? Vai puuttuuko juoni kokonaan? Oletko panostanut kulisseihin ja puvustoon paljon, mutta käsikirjoitus on huono? Millainen ohjaaja näytelmässäsi on ja millaisen vastanäyttelijän olet valinnut? Sinä näyttelet kuitenkin pääosaa vai koetko olevasi sivuroolissa? Millainen loppu on näytelmässäsi?

Laadi käsikirjoitus tai olet improvisaation armoilla

Jos haluat vaikuttaa elämäsi kulkuun, laadi sille käsikirjoitus eli tee tavoitteet. Näe mielessäsi elämäsi päätavoitteet, ja kulje niitä kohti. Tarvitset harjoitusta ja vuorosanojen toistamista. Joskus tulee uusia juonenkäänteitä, ja toisinaan näytelmäsi päähenkilö joutuu kiperiin tilanteisiin, mutta selviää niistä. Usko pois. Tässä näytelmässä on onnellinen loppu. Älä kuitenkaan ole liian tiukka ohjauksen ja käsikirjoituksen suhteen, vaan jätä tilaa myös päähenkilön improvisaatiolle. Onnekkaiden sattumien on mahduttava mukaan.

Valitse tarkkaan ohjaaja ja päähenkilöt

Kuka ohjaa näytelmääsi? Toimitko itse päähenkilönä ja ohjaajana vai ohjaako sitä jokin ammattilainen? Kulissit, puvustus, maskeeraus ja musiikin suunnittelu vaikuttaa paljon siihen, miltä elämäsi näytelmä näyttää. Tärkeintä kuitenkin on juoni. Kuinka päähenkilö sisäistää roolinsa, etenee juonen mukaan ja saavuttaa onnensa.

Pidä huoli, että elämässäsi on komeiden kulissien lisäksi hyvä juoni. Kuinka monta jaksoa sinun näytelmässäsi on ja mitä tapahtuu väliajalla?

Hyvät suhteet vastanäyttelijään ja avustajiin auttavat hyvän näytelmän toteutuksessa. Alkanut kesä on hyvää aikaa käsikirjoituksen tarkistukselle. Muista myös nauttia matkanteosta, älä pelkästään perille pääsystä.