Menestyvän yrityksen 8 tunnusmerkkiä. Osa 1.

Miksi joku yritys menestyy paremmin kuin toiset? Mikä saa ihmiset tikittämään ja tekemään huikeita tuloksia töissä? Kuinka joku yritys voi vuosikausia menestyä?

Tätä ovat tutkineet Thomas J.Peters & Robert H.Waterman, Jr ja siitä he kertovat kirjassaan Menestyjän muotokuva. He tutkivat 40 menestyvää yritystä parikymmentä vuotta sitten ja mielestäni tämä tutkimus on kestänyt aikaa. Näitä piirteitä on helppo löytää yrityksistä, jotka pärjäävät. Toisaalta ne firmat, jotka ovat jatkuvissa vaikeuksissa eivät omaa näitä ominaisuuksia.

Seuraavat kahdeksan ominaisuutta kuvaavat menestyviä yrityksiä.

Käsittelen tässä blogissa neljä ensimmäistä ja viikon kuluttua ilmestyvässä neljä seuraavaa.

  1. Halu saada aikaiseksi, mieltymys toimintaan. Menestyvissä yrityksissä on tekemisen meininki. Siellä ei hillota samoja sisäisiä juttuja viikosta ja kuukaudesta toiseen vaan halutaan saada aikaiseksi tulosta läpi koko organisaation.
  2. Asiakasläheisyys. Kyllä. Läheisyys eikä lähtöisyys. Mainio juttu. Ollaan lähellä asiakasta. Mennään asiakkaan luo ja kuunnellaan asiakasta. Kysytään, mitä he haluavat ja käydään katsomassa, miten heillä menee. Kuten eräs arvostamani maarakennusalanyrittäjä sanoi: ”Ei se raha tänne kirjoituspöydän taakse tule.” Heti tulee ongelmia, kun etäännytään liiaksi asiakkaasta. Joka jätkä ja mimmi kentälle!
  3. Itsenäisyys ja yrittäjyys. Näissä yrityksissä kannustetaan riskinottoon ja luovuuteen. Tehdään asioita uudella tavalla, vaikka joskus menee pieleen. Mieti, jos teillä olisi töissä kymmeniä tai satoja pien(iä)yrittäjiä, jotka silmät innosta leiskuen tulisivat töihin joka aamu?
  4. Tehdään tuottavuutta ihmisten avulla. Menestyvät yritykset pitävät organisaationsa rivijäseniä laadun ja tuottavuuden perimmäisenä lähteenä. Niissä ei ole me/he vastakkain asettelua. On muuten vissi ero, jos koet että olet laadun ja tuottavuuden lähde, sen sijaan että olisit kustannuserä tai muu mieliharmi.

Huikeita perusasioita kaikki neljä, eikö totta? Tässä siis ensimmäiset 4/8 ominaisuutta. Viikon kuluttua seuraavat neljä.

Human energistä alkavaa viikkoa toivottaa TIR